Fazole zapečené s paprikou a rajčaty

Nebyla by to zelená fazole, aby tu nebyl recept na zapečené fazole 😀 Tento recept jsem si vypůjčil od nutričního specialisty Dereka Simnetta a tohle jídlo je vážně bašta, tak pojďme na to! Nejdříve se podíváme, co všechno na to budete potřebovat.

Ingredience na směs:

  • 2 plechovky fazolí
  • 1 velké rajče
  • 3/4 papriky kapie
  • 1/2 cibule
  • 2 stroužky česneku

Ingredience na sós:

  • 1 velké rajče
  • 1/4 papriky kapie
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky javorového sirupu
  • 1 lžička jablečného octu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/4 lžičky soli

Nejdříve si připravíme směs s fazolemi. Nadrobno si nakrájíme rajče, papriku, cibuli a česnek. Otevřeme si dvě plechovky fazolí (v originálním receptu jsou černé, ale já používám červené – nikdy ne zelené :D), vysypeme je do cedníku a propereme vodou. Potom si připravíme sós – nakrájíme rajče, papriku a rozmačkáme česnek, přidáme k tomu sirup, ocet, sladkou papriku, kurkumu a sůl. A všechno to rozmixujeme v mixéru. Pak smícháme směs se sósem ve velké zapékací misce a necháme 40 minut péct v troubě při teplotě teplotě 190°C.

A pak už můžeme servírovat! K chuti pečených fazolí se perfektně hodí rozpečená bageta. V tomto jídle má ale i svoji výživovou úlohu. Málokterá rostlinná potravina obsahuje bílkoviny s kompletním spektrem esenciálních aminokyselin (z těch se bílkoviny skládají a lidské tělo si je na rozdíl od neesenciálních aminokyselin nedokáže samo vytvořit). Neznamená to ale, že z rostlinné stravy nemůžete získat plnohodnotné bílkoviny. Jen musíte správně nakombinovat bílkoviny z různých rostlinných zdrojů. Obecně můžeme říct, že luštěniny (třeba fazole) se dobře doplňují s obilovinami (třeba pšenice). Takže bílkovina z fazolí se bude skvěle kámošit s bílkovinou z bagety 😉

A tohle jídlo se zase bude skvěle kámošit s vaším žaludkem 😉 Dobrou chuť!

Komentáře